Wednesday, June 9, 2010

Absorber ProRide Standard & Performance/Sport/Lowered

Salam..skang ni nk cite pasal Perbezaan Standard Absorber dan Performance Absorber.
Continue to read perbezaan Standard Absorber dan Performance Absorber



Standard Absorber
1. Standard Absorber di tune utk standard Spring.
2. Boleh dipakai pada Spring Performance.
3. Lebih lembut dan comfort.
4. Absorber model ProRide berwarna hitam.
5. Standard lebih sesuai utk family car...
6. More to comfart rather than performance.

Performance Absorber
1. Performance Absorber aka Lowered aka Sport di tune utk Spring Lowered aka Performance aka Sport.
2. Performance adalah short stroke lebih pendek dari standard tapi lebih keras
3. TIDAK Boleh dipasang dengan spring standard. Sebabnya, spring standard bile dipasang akan lebih tinggi dari absorber, absorber tidak dapt berfungsi dengan baik Namun ada juga yang memasangnya dan spring akan jadi rendah sket berbanding standard menyebabkan ia keras ditambah dengan absorber keras.
4. Lebih keras sket dari standard absorber, di tune utk max performance dgn max comfort.
5. Lebih sesuai utk lowered car.
6. More to performance kerana dengan kekerasan dan lowered, peformance akan lebih. Namun performance ditune dengan mengekalkan comfort tetapi kurang comfort dari Standard.

Nantikan website tentang Absorber dimana sy akan kupas lebih detail pasal Suspension System. InsyaAllah.

More topics about Absorbers, Spring and Suspensions:

- History of Sapura Leda and connection with ProRide Suspension
- Difference between Standard (Normal Stroke) and Performance (Short Stroke) absorbers
- List of Sapura ProRide Absorbers and Why ProRide?
- List of Sapura ProRide Springs and Why ProRide?

List of Items Sapura ProRide (previously known as Pro-Ride or Sapura Leda) : 
1. Shock Absorber - Standard/Sport
2. Spring - Standard/Sport
3. Engine Oil API SM - Semi Synthetic/Mineral
4. Performance Brake Pad
5. Performance Disc Brake

11 comments:

Anonymous said...

Ada x absorber proride utk nissan sentra n16 1.8

Anonymous said...

Assalamualaikum..

Is it posibble to match the standard absorber (Pro-Ride) with other sport springs (other brand)?

And could you pls explain the differences of Pro-Ride heavy duty abs and is it available for Proton Gen2? Thanks...

sherry said...

salam..ade x sport spring proride tuk kete persona
..tq

Anonymous said...

Salam,
Pls pm me best price including postage to penang for sport spring + absorber rear and front for satria year 2001. TQ

cowanates@yahoo.com.my

Anonymous said...

Salam... saya pakai perdana sei. Dipasang sport spring dengan abs standard tapi agak keras. Kalau jln tak rata sampai melantun-lantun. Adakah cara bagi lebih lembut.. tq

Anonymous said...

sport absober untuk toyota seg ae100/101 ade x?

Anonymous said...

spring sport n absorber untuk nissan sentra N16 ada tak???

daniel hafizi said...

Salam..saya pakai iswara OEM ..saya nak bertanya ..spring sport jenis apakah yang sesuai jika saya mahu pemanduan lebih selesa ..tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut ..sekarang bila pandu laju macam buai ..

Anonymous said...

proride ade kluarkn absorber heavy duty..mcmne lak tu??

Anonymous said...

Kereta saya wira 1.6 manual spring heavy duty potong 1 gelung belakang standart tpi dh rendah boleh masuk satu jari setengah je kat tayar boleh tak pakai proride performance kuning...harga berapa depan belakang..tq

Anonymous said...

Klu order bila leh dpat sya duk jb

Post a Comment